När, hur, och vad, fiskar vi i Stockholms skärgård? Här får du fisketips!
Skärgården är en underbar plats att fiska i med all dess variation vad gäller natur och arter. Här följer generella fisketips för årets olika isfria årstider.
Tidig vår
Abborre, gädda och havsöring
När isen gått upp brukar förleksfiske efter gädda och abborre samt havsöringsfiske stå på tapeten. Under gäddfisket är det en god idé att söka gäddan i nära anslutning till lekvikarna; i branterna utanför (3-5 meters djup) eller inne på grunt vatten beroende på temperatur och var bytesfisken håller till för dagen. Beten i grön/gula färger och långsam inspinning brukar fungera bra för gäddan. För abborren brukar små jiggar hemtagna långsamt nära botten fungera bra. Personligen brukar jag främst fiska gädda i maj när gäddorna lekt klart i lugn och ro. I april fokuserar jag ofta på havsöringen samt abborren som leker från april till midsommar beroende på var man fiskar i skärgården.
På bilden ovan är jag ute med min fiskekajak under vårvintern.
Havsöringen söker jag i grunda vikar ibland i anslutning till utflöden av sötvatten. De vikar som snabbast får upp värmen efter vintern brukar vara hetast. Testa drag med diskreta rörelser, gärna i kontrastfärger typ röd/svart, medan temperaturen är låg. När temperaturen nått några plusgrader söker jag öringen i kantzonen mellan grunt och djupt vatten och då brukar livligare beten passa bra. Mörka stråk och partier i en vik är alltid heta.
Är det över fyra grader i vattnet fiskar jag alltid i pålandsvind, annars kan man pröva frånlandsvind-sidvind/alternativt djupare vatten. När temperaturen når åtta grader i vikarna rör jag mig mot uddar, kanter och mer utsatta platser.
Öringen går som regel i stim på våren så får du en öring finns det ofta fler precis bredvid!
Sen vår/försommar
Gädda
Efterleksfisket efter gädda är kanske säsongens allra mest spännande! Leken är överstökad och gäddan är ofta hungrig! Längs branter när strömmingen är inne står gäddorna ofta tätt och hugger vilt! Då är jiggen ett glödhett fisketips. Jerkbeten och vobbler som man oregelbundet och ganska snabbt får att fladdra eller sick-sacka fram genom vattnet leder också ofta till brutala hugg. De lite sävligare tailbetena fungerar också ofta bra under denna tid inne på grundvattnet där braxen och annan vitfisk finns, särskilt för större gädda, så variation är viktigt.
Strömmingen har minskat i antal rejält i skärgården pga industritrålarna vilket är kraftigt negativt för bland annat gäddan och hela ekosystemet, så tänk på att gå med i Sportfiskarna om du inte gjort det för att hjälpa fisken och fisket!
Högsommar
Spännande nu är djupspinn efter gädda med jigg eller spinnare och ibland djupgående tailbeten kring grynnor, djupvassar och längs branter på fjärdarna. Även fiske inne på grundvattnet kan vara givande, särskilt blåsiga dagar, då kan det vara full fart på gäddorna! Snabbt invevade spinnerbaits kan då vara mycket giftigt.
Vertikalfiske, eller traditionell jiggning, efter abborre är även det intressant att prova samt olika former av spinnare för abborren som kan vara klart hetast varma sommardagar!
Sensommar och höst
Abborre
Ett fantastiskt roligt fiske som blivit allt bättre vill jag verkligen ge ett fisketips om. Under augusti fram till slutet av september/början av oktober går abborren längs uddar, branter och vissa skyddade vassvikar i stim. Ju senare hösten lider, desto djupare söker jag abborren. Abborren är ofta aggressiv och huggvillig och bjuder på härliga fighter på lätt utrustning! Shadjiggar i gröna abborrliknande färger, lögimitationer samt motoroil är mycket giftiga tidig höst och fiskarna är inte sällan i vikter mellan 5 hekto och 1 kilo. Senare under hösten finner man som regel de stora stimmen på djupt vatten mellan 5-9 meter. Det går även att hitta riktigt stor abborre som går mer solitärt inne på grunt vatten i vikar med kvarvarande vegetation under hela hösten.
Grov och fet septemberabborre ovan!
När jiggarna inte känns effektiva brukar jag variera med vibrationsbeten med mera. En av mina favoriter berättar jag om i klippet nedan:
Gädda och havsöring
Under hösten fram till november söker jag gäddan ganska grunt i vikar och kring öar på ett liknande sätt som under efterleksfisket men med en något mindre aggressiv inspinning. Vad gäller platser i övrigt så favoriserar inte gäddan platser där strömmingen drar förbi på samma sätt som under efterleksfisket. Viktigt att tänka på så att man inte fiskar samma platser på rutin.
Under hösten kan man finna gäddan i lä eller i vindkanter på ett annat sätt än tidigare under året. Ofta nära stim av abborre. På platser i skärgården där gäddan är fokuserad på abborrjakt är grönfärgade drag i vissa lägen helt överlägsna. Pröva!
I oktober brukar havsöringsfisket komma igång och till skillnad från våren kan man söka öringen både djupt och grunt i lite mer utsatta lägen som uddar, grynnor, sund, branter etc som inte behöver vara i anslutning till någon vik. Alltid i pålandsvind eller sidvind. På senhösten kan öringen stå alldeles invid strandkanten. Fiskar du från land bör du därför alltid kasta av vattnet invid strandkanten innan du går längre ut med vadarstövlar och dylikt.
Gäddfisket mot slutet av oktober och början av november är ibland svårare än tidigare på säsongen. Gäddan blir väldigt temperaturkänslig vilket gör att fisket blir ett sökande efter var gäddan håller till för dagen (där vattentemperaturen är högst och/eller bytesfisken finns). När gäddan lokaliseras och betena presenteras tillräckligt långsamt kan fisket dock vara riktigt bra! Bra beten denna årstid för grundvattenfiske är tailbeten som Svartzonker McMio m.fl. Det gäller dock, som alltid, att knäcka koden för dagen, så ger det långsamma inte resultat är det inte fel att testa exempelvis en riktigt aggressivt hemtagen Big Bandit. Dagar när gäddan står djupt är en jigg med 15 grams jigghuvud svårslagen!
Personligen föredrar jag havsöringsfiske från slutet av oktober fram till isläggningen. När gäddfisket tonar av blir havsöringsfisket som bäst för säsongen!
Varför anlita fiskeguide?
En effektiv spinn- och jerkteknik för gädda kan vara svår att lära sig, eller förfina, på egen hand. Precis som havsöringsfiske kräver rätt taktik och erfarenhet för att ge utdelning. Att läsa ett vatten och lära sig hur man söker fisken under givna förutsättningar är saker jag gärna diskuterar under guidningar. På så sätt är en erfaren fiskeguide lite som en personlig tränare på gymmet som finns där för att hjälpa till och assistera för att ge dig chansen till ett bättre resultat under själva guidningen men inte minst verktyg för ditt framtida fiske. Är du nybörjare inom fiske rekommenderar jag främst en gäddguidning eller abborrguidning. Har du övat upp din kastteknik och söker variation och nya utmaningar rekommenderar jag en gäddguidning inriktad på stor fisk eller en havsöringsguidning.
Oavsett om du är nybörjare eller expert är en annan fördel med en fiskeguidning att det är ett extremt effektivt och bekvämt sätt att fiska. Du behöver inte bekymra dig om båt och utrustning utan du hämtas upp av en guide med all utrustning redo och kan njuta av att fiska, fika och äta lunch och må som en kung (eller drottning)!
Vill du lära dig mer om fiske i teorin så delar jag regelbundet med mig av fisketips och råd i tidningen Fiskejournalen. Under sidan Artiklar på denna hemsida bjuder jag på ett par artiklar i sin helhet om gäddfiske m.m.
All information som du behöver för att göra din guidebokning finns på sidan Kontakt och priser. Fler fisketips och de allra bästa guidetiderna på året hittar du här. Välkommen!