Vilken fisk passar dig och när på året bör du satsa på den?
Precis som när det gäller bär och svamp i skogen är fisken i skärgården mer eller mindre ”i säsong” under året. För bästa resultat bör man inrikta sig på fiske och fiskeguidningar när den art du vill fiska efter är mest åtkomlig och huggvillig. Nedan ser du mina bästa råd till när du bör boka en guidning efter olika fiskarter. Det står även tips om vilken art som passar beroende på förkunskaper. Hoppas du hittar din perfekta matchning!
Abborre
Intresset för abborrfiske har ökat enormt senaste åren och fisket är bättre än på många år! Abborrfisket passar både den rena nybörjaren som aldrig fiskat och den kräsne expertfiskaren. Bästa tiden för abborre hos mig i Stockholms skärgård är ofta sensommar och höst samt tidig vår i april och när strömmingen är inne på försommaren. I april och under försommaren ligger fokus främst på enskilda, större individer och inte på antal; för mängdfisket är hösten mycket mer lämpad då abborren går i större stim.
När strömmingen kommer in i mitten av maj och några veckor framåt är det en intressant period för stor abborre som jagar strömming. Då fiskar vi ofta med större shadjiggar nära strömmingsstimmen i jakten på aktiv fisk. Ett väldigt bra tillfälle att kombinera gäddfiske och abborrfiske!
Folke med enastående abborre från försommarfisket efter abborre 2024!
Från mitten av augusti och vidare in i september är en stabil period för chans på grov abborre i skärgården då mycket fisk brukar vara inne på grundvattnet. Denna tid (och tidig vår) är en bra period för att satsa på ett nytt PB! Ofta hugger ett antal gäddor under dagen på abborrbetena så det är en väldigt rolig period!
Från slutet av september genom hela oktober och delar av november är en mycket bra tid för att få stora mängder abborre då de samlas i stora stim på djupet. Ett bottennära fiske med jigg och bladebaits som passar perfekt både för nybörjare (bra tid även för barn) och den erfarne fiskaren som tycker om många napp! Denna tid går det även att fiska riktat och långsamt efter grov abborre med exempelvis offset-krok, nekorig eller cheburashka. Ett lite mer tålamodskrävande fiske efter grov abborre med mycket stor potential! Man kan kombinera ett riktat ”mängdfiske” efter lite mindre stimabborre exempelvis på förmiddagen och utmana grova, solitära abborrar på eftermiddagen. En svårslagen kombo!
Abborrfisket har blivit mycket influerat av det amerikanska bassfisket och det finns en uppsjö metoder idag att använda i olika situationer. Säg till ifall du vill lära dig mer om traditionellt jiggfiske, nedrig, nekorig, Tokyo rig, Cheburashka, wackyrig, jerkbait eller dropshop så kan vi göra en specialguidning inom en speciell metod som du vill lära dig att bemästra.
Havsöring
Havsöringsfisket är ett spännande och utmanande fiske då det ofta går många kast på varje hugg men som verkligen är mödan värd när det väl hugger! Passar den tålmodige fiskaren som har övat upp en god kastteknik och framförallt kan hålla kontroll på draget så att man inte vevar det för djupt genom tång och sjögräs som fastnar på krokarna; då hugger inte någon öring. Att vara koncentrerad, uthållig och gå igång på en utmaning är goda förutsättningar. Det blir oftast 1-7 fiskkontakter under dagen i båten och det gäller att sätta mothugget när du får din chans!
April och maj är en riktigt bra period för att utmana havsöringen i skärgården. Öringen går under tidig vår i april ofta i stim i vikar och har piggnat till efter vintern! I maj fiskar vi oftast uddar och stränder nära djupare vatten och sent i maj är det ytterskärgård som gäller där det finns svalare vatten. Tidig vår är soligt, varmt väder med en frisk sydlig vind ofta bra fiskeväder. Senare under våren är oftast mulet väder bättre med en frisk vind.
Andra halvan av oktober och november är bästa tiden på hösten. Då är busväder det bästa vädret som verkligen får igång öringens jaktlust. Det ska blåsa och gärna vara mulet.
Havsöringsfisket är tekniskt relativt svårt i det att man måste ha kontroll över sitt bete både ovan och under ytan. En av svårigheterna ligger i att hålla betet ovanför botten i det grunda vatten som man till 99 % fiskar i. Att snabbt sätta igång draget direkt när det landar och sedan hålla en hög hastighet som (tidigare nämnt) håller betet fritt från sjögräs som annars omöjliggör hugg under kasten (eftersom en öring aldrig skulle hugga ett bete med växtlighet på sig). Det kräver en viss känsla och motorik men framförallt koncentration och noggrannhet. Ett speciellt fiske för den inbitne fiskaren med pannben 🙂
Gädda
Gäddan ligger mig varmt om hjärtat, precis som abborren och havsöringen. Jag glömmer aldrig min gädda på 15,2 kilo som blev registrerat som världsrekord 1989 av IGFA i linklass 8 kilo. De riktigt stora gäddorna är betydligt ovanligare idag i skärgården än de var då (industritrålarna tar den viktiga lekströmmingen innan den går in i skärgården på försommaren vilket gör att sälarna äter gädda istället) men det finns fortfarande stora exemplar och man kan framförallt ha ett bra fiske genom många fiskkontakter under en dag! Gäddfisket passar både nybörjare och avancerade fiskare.
På våren börjar jag ofta guida efter gädda i maj efter leken men ibland blir det ett par förleksfisken i april. Kring mitten av maj fram till midsommar är en mycket bra tid för gäddfisket i skärgården. Gäddan äter upp sig efter leken och är ofta stridbar och huggvillig. I juni är även kvällsfisket ofta väldigt bra så jag erbjuder kvällsguidningar under ljusa junikvällar.
Sen kommer en ny mycket bra period från augusti till mitten av oktober. Under slutet av oktober och november då bytesfisken går ned på djupet är däremot ofta en lynnig tid då jag hellre fiskar abborre och havsöring som då är i säsong!
Välkommen att boka din guidning! tomas@dinfiskeguide.se