Dinfiskeguide.se

Stockholms skärgård

Fiske i Stockholms skärgård

Fisket i skärgården sker i en världsunik miljö. Med mellan 30000 och 35000 öar, holmar och skär är Stockholms skärgård en speciell plats att vistas i. Även om fisket är anledning nog för ett besök är skärgårdens skönhet ytterligare skäl till att förlägga fisket just här.  Ute bland kobbar och skär är arbetets stress och vardagens krav långt, långt borta. På fiskeguidning i Stockholms skärgård har jag alltid en marinkikare ombord för dig som är intresserad av att studera miljön och arter som fiskgjuse och havsörn under fisket när tillfälle ges.

Gryning över fjärden – En ny spännande dag med fiske i Stockholms skärgård!

Fiske i Stockholms skärgård är det roligaste jag vet. Beroende på årstid kan man här gå på jakt efter grov abborre, stridande gäddor eller havsöring för att nämna några. Spinnfisketekniker såsom traditionellt jiggfiske, nedfiske, jerkfiske, cheburashka med mera finns att ta till beroende på art och säsong. Eftersom skärgården har så stor variation i miljö och fiskeplatser finns det alltid någon intressant art eller fiskemetod att pröva oavsett tid på året.

Jag fiskar allra mest i Furusunds klassiska fiskevatten i området mellan Ljusterö i söder upp till Rådmansö i norr. Vilken fisk som är intressantast att fiska efter just nu, denna tid på året, kan du läsa om under sidan Guiden rekommenderar. Är du intresserad av vad som händer inom skärgårdsfisket efter gädda och havsöring m.m. missa inte min fiskeblogg. Du kan även följa arbetet med en bok som jag skriver om skärgårdsfiske (projektet ligger på is för tillfället) på denna sida.

Glupska gäddor (här med en Orka Shad i munnen) simmar på vissa ställen tätt  i Stockholms inre skärgård!

Industritrålare hotar vår skärgård!

Ett hot mot fisket i skärgården och hela ekosystemet är de enorma industritrålare som fiskar i ytterskärgården, bland annat inne i det marina reservatet vid Svenska Högarna i norra ytterskärgården. De fiskar upp enorma mängder strömming på ett begränsat geografiskt område under den känsliga tid då strömmingen samlas inför leken innan de vandrar in i innerskärgården. Lokala yrkesfiskare som fiskar hållbart vittnar om en katastrofal minskning av strömmingsbestånden och forskare säger samma sak. Försvinner strömmingen, som är själva motorn i skärgårdens ekosystem, kan oreparerbara skador ske och våra barn kommer inte att möta en levande skärgård överhuvudtaget.

De enorma trålarna måste stoppas genom att förbjuda dessa fartyg i vårt känsliga innanhav alternativt flytta ut trålgränsen till 12 sjömil från kusten istället för fyra, permanent. Läs mer i denna artikel om problematiken på Svd. 

 
Vad kan vi göra för att hjälpa till?

Innan den ansvariga Havs- och Vattenmyndigheten följer forskarnas råd och börjar vårda våra fiskbestånd och vår miljö i våra åar, sjöar och hav (istället för att gynna industritrålare) kan man som enskild dra sitt strå till stacken för att fisk och fiske ändå ska ha en chans. Fyra tips som både gör gott och känns rätt i själen för 2022 och framåt:

Se Fiskarnas Rike av Martin Falklind på SvtPlay. En otroligt vacker serie i tre delar som informerar och inspirerar om det viktigaste som finns att veta om svenska vatten. Kunskap är makt och den har aldrig serverats i en mer njutbar förpackning.

Gå med i Sportfiskarna. Organisationen som slåss för både fisken och fiskarna. Skapare av våtmarker och fria vattenvägar och en kämpe mot förödande industritrålare och andra hot mot vår miljö och våra vatten. En absolut självklarhet för alla fiskare att vara med i.

Gå med i Älvräddarna. För ett par tior i månaden hjälper du bland annat våra sista vildlaxbestånd i kampen mot utrotning och mycket mer.

Välj Tranås energi för din elförsörjning hemma. Mig veterligen det enda vattenkraftsbolaget som aktivt tar ansvar för miljön i sin elproduktion genom att skapa fria vandringsvägar för fisken och arbetar för biologisk mångfald.

Att bry sig är varken dyrt eller svårt. Gör du det ovanstående har du skapat lite god fiskekarma och en ökad chans att fisk och fiske finns kvar även om några år!

Tillsammans kan vi rädda inte bara våra skärgårdar utan alla våra vatten. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

PS Ifall du blir inspirerad av dessa råd och följer något, eller alla, mejla gärna mig så blir jag glad på tomas@dinfiskeguide.se DS